Mobil hírek

2019 július 18

0

7 tipp és trükk az androidos Chrome könnyebb használatához. (2019-es verziók)

Chrome Ajánlott hírek elrejtése az Android chrome-ban:

Alapértelmezetten a Chrome , a középen található keresősáv alatt bemutat néhányat, a Discover-ben is található hírekből. Ez többnyire a kereséseid alapján összeállított érdeklődési köröd alapján jelenik meg.

Az ajánlások fölött, jobboldalon megjelenik az elrejtés kapcsoló, így azzal össze lehet csuki, de teljesen elrejteni csak úgy tudod, ha a címsorba, /ott fent, ahol a domainnevek is megjelennek/ idézőjelek nélkül bemásolod az alábbi kódot:

„chrome://flags/#enable-ntp-remote-suggestions”

Majd a megnyitás után megnyíló oldalon, a „disabled” lehetÅ‘séget választod. Ekkor a böngészÅ‘d ujraindítást kér, amit el kell fogadnod. Az ujraindítás után, eltűnik az ajánlott cikkek rész.

Böngészőablakok váltása csúsztatással:

A legtöbben úgy váltanank ablakot, hogy a jobb felsÅ‘ sarokban található „tab” kapcsolóra kattintanak. Ekor egymás alatt megjelennek a megnyitott ablakok, így azok közül kiválasztható a kivánt oldal.

Ennél egyszerűbb megoldás, ha a címsorra teszed az ujjad, és oldalra húzod. Ugye, a címsor az, ahova a weboldal címét begépeled. Ilyenkor az ujjad jobbra/balra csúsztatásával kiválaszthatod a kivánt ablakot.

„Dark mód” engedélyezése:

Mostanában nagy divat, hogy platformfüggetlenül a legtöbb programba egy un Dark módot integrálnak, az energiatakarákosság jegyében.

Hogy van-e tényleges energiatakarákosság a dologban, abba most nem szeretnék belemenni. A lényeg, hogy ez a dark mód megtalálható néhány androidos chrome-ban is, de az Android Q-ban biztosan.

A bekapcsolásához kattints a menűre, majd a Beállítások -> Megjelenés/ Theme menüpontra.

HA nem találod ezt a lehetőséget másold be a címsorba az alábbi kódot és nyomj entert. /Idézőjelek nélkül/

„chrome://flags#enable-android-night-mode”

Az opciók közt válaszd ki az „enable” pontot és indítsd újra a böngészÅ‘t.

Ha a megnázendő weblapokat is dark módban akarod látni, használd ugyanígy az alábbi kódot:

„chrome://flags#enable-android-web-contents-dark-mode”

Ha ki akarod kapcsolni, amin nem csodálkoznék használd ugyanennek a menüpontnak a „default” opcióját.

Keresés egy szó kijelölésével:

Számítógépen egyszerű dolog az egérrel kijelölni, majd a keresőbemásolni egy számunkra érdekes szöveget vagy szövegrész, hogy arra rákeressünk.

Azt gondolnánk, ez egér nélkül kicsit nehézkesebb de nem. Tedd az ujjad az adott szóra, majd az elején, végén megjelenő kis buborékokat húzd el addig, amekkora szövegrész hozzá akarsz adni a kereséshez.

A kijelölt szöveg fölött megjelenik egy „Másolás, Megosztás” buborék, amelynek jobboldalán 3 kis pötty látható, ahol további opciókat találsz.

Ezek között az „internetes keresés” pontosan azt eredményezi, mintha az adott szöveget begéplted volna a keresÅ‘be.

„Home” vagyis „KezdÅ‘lap” kapcsoló hozzáadása a böngészÅ‘ felsÅ‘ sávjához.

Ezt a kapcsolót asztali gépeken már megszokhattuk, de mobilos böngészőkben, helytakarékossági okokból alapértelmezetten nem jelenik meg.

A megoldás a következő: Az alábbi kódrészletet illeszd be a böngésződ címsorába, és nyomj entert.

„chrome://flags/#force-enable-home-page-button”

A megyníló oldalon válaszd ki az „Enable” lehetÅ‘séget, és nyomj entert.

Ennál a beállításnál a böngészőt, 2 alkalmommal kell ujraindítani.

Vannak olyan készülékek, ahol a gyárilag előretelepített böngészőben, ez a lehetőség alapértelmezetten aktiválva van. Ha meg akarsz tőlle szabadulni, válaszd a következő lépéseket:

„Beállítások -> KezdÅ‘lap -> Kikapcsolás”

Weboldalak mentése PDF formátumban.

Míg számítógépen ez is alapértelmezett nyomtatási lehetőség, addig Androidos Chrome-ban egy kicsit variálni kell.

Jobbfelső sarok -> Megosztás -> Nyomtatás -> Nyomtató kiválasztása -> Mentés PDF-ként.

Ennél a lehetÅ‘ségnél, ahogy azt a számítógépeden megszoktad, a saját eszközödre, jelen esetben a telefon „Letöltések” mappájába mented el az adott oldal PDF változatát.

Értékes információk későbbi elolvasásához, tökéletes megoldás.

Telefonszámok gyorshívása:

A legtöbben egy weboldalon megtalált telefonszám hívását úgy intézik, hogy előtte kiírják papírra, vagy megjegyzik és bepötyögik a tárcsázóba. Ennek most véget vethetsz, ha a telefonszámot kijelölöd, és megvárod a felbukkanó ablakot. Válaszd a hívás menüpontot és automatikusan megnyílik a tárcsázód, benne a kiválasztott telefonszámmal.

Ugyanez működik e-mailcímekkel, amelyeknél az alapértelmezett levelezőprogram nyílik meg, vagy címeknél, ahol a térkép program nyílik meg.

Weboldalak értesítéseinek kezelése:

Bárkivel előfordul, hogy egy megnyitott weboldalon, véletlenül engedélyezi az értesítéseket az helyett, hogy tiltaná azt. Kapkodás ugye? 😀

Nos a megoldás, a címsor elején lévÅ‘ kis lakatra való kattintásban rejlik. Amikor rákattintassz, megnyílik egy kis ablak, ahol minden lényeges beállítást, köztük az értesítéseket, Hangot, stb… tudod utólagosan engedélyezni, vagy tiltani.

Ennek van ám egy másik megoldása is, amikor kizárólag az értesítéseket tudod engedélyezni, vagy tiltani. Ehhez nyisd meg a:

Menü -> beállítások -> Érteítések menüpontot, ahol minden eddig megnyitott oldal, vagy oldalba épülő alkalmazás értesítését tudod kezelni.




Ugrás a tetejére ↑