Mobil hírek

2019 augusztus 30

0

Google appok nélkül jön a Huawei Mate 30?

Reklám

Huawei Mate 30Nagyon úgy tűnik, hogy az amerikai kormány által bevezetett kereskedelmi tilalom eredményeként, a Huawei zászlóshajónak szánt Mate 30 telefonját, az alapvetőnek tartott google appok, /Play, Drive, Gmail, Maps, YouTube, stb../ nélkül fogják kiadni.

Az Android alapverziója nyílt forrású, aminek köszönhetően a tilalom, arra nem vonatkozik. Ezért nem tartom valószinűnek, hogy a Huawei a saját, HarmonyOS nevű oprendszerét erőltetné, a Mate 30-nál.

Nem csak azért, mert köszönhetően a sokéves előnynek, az Android alapverziója léptékekkel kiforrottabbnak kell, hogy legyen mint a HarmonyOS, ami a saját bevallásuk szerint is elsősorban, inkább hálózati eszközökre lett tervezve.

De azért sem, mert a google szolgáltatásokat nyújtó háttér infrastuktúra globálisan milliárdnyi felhasználót ér el, ezzel pedig egy HarmonyOS, ennyire rövid idő alatt /meg úgy egyáltalán sem, legalábbis szerintem../ egész egyszerűen nem veheti fel a versenyt. Ez pedig, legyen az bármilyen űberkirály telefon, gyakoraltilag üzleti katasztrófát jelentene a Huawei számára.

A Reuters szerint a Huawei Mate 30 bemutatása Szeptember 30-án várható. Egy alap oprendszerrel kiadni egy új telefont nem csak annyi, hogy letöltjük a forráskódot, azt a gyárban rámásoljuk az összes nyers telefonra, majd mehetnek is a piacra.

Azt az alap oprendszert optimalizálni kell a hardverre, /driverek, stb.. / amihez rengeteget kell fejleszteni és tesztelni, hogy ne egy döcögős, működési hibáktól hemzsegő mobil kerüljön a piacra. Ezt pedig, ennyi idő alatt gyakorlatilag nulláról, lehetetlen lenne megoldani.

Megkockáztatom azt a kijelentést, hogy a Huawei már rég készül erre a problémára, és jócskán előrehaladott állapotában van az alapverzióból faragott droid. A grafikus felület, valószinűleg már rég kész van, mert az nem nagyon térhet el, vagy inkább mondjuk úgy, nem nagyon szokott eltérni, az előző modellek grafikájától. Ha pedig valaki belekötne, akkor a Huawei által alkalmazott ügyvédek tömegei, egészen biztosan találnak majd valamilyen jogi kiskaput arra, hogy a cég droiddal küldhesse piacra a mobiljait.

Az általam olvasottak alapján én azt feltételezem, hogy a konkrét probléma az lesz, hogy a play nélkül kiadott telefonokra, azok az átlagfelhasználók, akik kevésbé járatosak a kerülőutak megtalálásában nem, vagy csak nehezen fogják tudni feltelepíteni, a számukra mindennek az alapját képező Google Play-t.

Mert az tény, hogy rengetegen vannak, akik a megvásárolt telefonokon azonnal letiltják az alap google programokat. Az is tény, hogy rengetegen vannak akik a mobil hardverspecifikációja szerint vesznek telefont, majd arra egy olyan rendszert tesznek, amelybe ezek az alap google programok eleve nincsennek integrálva. Vagy ha mégis, akkor eltávolítható módon.

De mi lesz azokkal a felhasználókkal, akik nem rendelkeznek semmilyen tudással, ismerettel ahhoz, hogy ezeket önállóan megcsinálják maguknak? Mert ugye, lényegében ezek a felhasználók viszik a mobilpiacot, hiszen Ők vannak többen.

Persze, ez az egész csak egy laikus fejtegetése. A lényeget pedig úgyis megtudjuk, Szeptember 30-án.
  • Reklám

Ugrás a tetejére ↑