Mobil hĂ­rek Samsung logo

2022 december 25

0

A Samsung bejelentette az első 12 nm-es DDR5 DRAM-ot

2022. december 21-én a Samsung bejelentette, a 16 Gb-os DDR5 DRAM frissített verzióját. Az új memória, 12 nm-es csíkszélességgel rendelkezik, a jelenleg piacon lévő 14 nm-es termékhez képest. A csíkszélesség, az integrált áramkör felületén az adott gyártástechnológiával kialakítható legkisebb méretet jelenti, mértékegysége napjainkban nanométer.

A gyártó, azt is bejelentette, hogy az új DDR5 DRAM kompatibilis az AMD termékekkel – Zen platformokon optimalizálták és validálták. Jooyoung Lee, a Samsung DRAM termékekért és technológiáért felelős alelnöke elmondta, hogy az új szabvány kulcsfontosságú lesz a DDR5 DRAM piaci szintű elterjedésében.

Olyan új anyag felhasználásával gyártják, amely növeli a cella kapacitását, és olyan szabadalmaztatott tervezési technológiát használnak azok előállításához, amely javítja a legfontosabb áramköri jellemzőket. Az új DRAM az EUV (extrém ultraibolya) litográfián alapul, ami nagyobb szerszámsűrűséget és 20%-kal jobb lapkatermelékenységet tesz lehetővé. Emellett 23%-kal kevesebb energiát fogyaszt, így az IT-cégek környezetbarátabb működése előtt is megnyílik az ajtó. Az új DDR5 DRAM-mal rendelkező első memóriakártyák szállítása, várhatóan 2023-ban kezdődik.

A hír, természetesen közvetlenül érinti a mobiltechnológia dinamikus fejlődését is. Hiszen az új memóriamodulok, várhatóan 1 éven belül bekerülnek a legújabb fejlesztésű mobiltelefonokba is.

Forrás




Ugrás a tetejére ↑