Mobil hĂ­rek Mi az a dark mĂłd?

2022 jĂşlius 20

0

A sötét mód tényleg kíméli az akkumulátort?

A sötét mód bekapcsolását, gyakran javasolják az akkumulátor kímélése érdekében olyan eszközökön, mint az okostelefonok, táblagépek és laptopok. De, valóban megnövelheti-e a mobileszköz akkumulátorának akkumulátor idejét? Itt van minden, amit tudnod kell.

Mi az a dark mĂłd?

Mi az a dark mĂłd?

Azonban LCD-k, nagy utat tettek meg az elmúlt néhány évben.

Mielőtt a sötét mód, az eszköz akkumulátorának élettartamára gyakorolt ​​hatásáról beszélnénk, érdemes megérteni, hogy mi is valójában az a dark mód.

A Sötét mód, amelyet sötét témának is szoktak nevezni, számos eszköz olyan megjelenítési beállítása, amely a rendszer, és a telepített alkalmazások háttérszínét, világos színről, feketére, vagy sötétszürkére változtatja. A szöveget világos színben, jellemzően fehérben jeleníti meg.

A sötét mód teljes engedélyezése

Lehetséges, hogy számos előnnyel jár, beleértve az energiafogyasztás csökkentését, és az eszköz akkumulátorának hosszabb élettartamát. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint bekapcsolni a sötét módot, és arra számítani, hogy az akkumulátor élettartama ettől majd, néhány órával megnő.

A sötét mód hatása az eszköz akkumulátorának élettartamára, alapvetően két kulcsfontosságú tényezőtől függ. Az eszközben használt képernyőtechnológiától, és a rendszer háttérszínétől, amikor a sötét mód be van kapcsolva. Kezdjük tehát a képernyőtechnológiával.

Képernyőtechnológiák

Szinte minden modern képernyővel rendelkező mobileszköz, a két fő megjelenítési technológia egyikét használja. Az OLED-et, és az LCD-t.

Az OLED, vagy organikus fénykibocsátó dióda képernyők, fénykibocsátó pixelekkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy az OLED képernyő képpontjai saját fényt tudnak előállítani, amikor elektromos áram folyik át rajtuk.

Így nincs szükségük háttérvilágításra, a képek és szövegek készítéséhez. Ez azt is jelenti, hogy amikor egy OLED képernyőnek fekete színt kell előállítania, egyszerűen kikapcsolja a képpontokat a képernyő kívánt részén, és ezzel teljesen fekete színt kap.

Hogyan hosszabbíthatja meg a sötét mód, az akkumulátor élettartamát az OLED telefonokon?

Amikor engedélyezi a sötét módot egy OLED képernyővel rendelkező eszközön, legyen az telefon, táblagép vagy laptop, az eszköznek kevesebb képpontot kell energiával táplálnia. természetesen csak akkor, amikor a háttér vagy annak részei teljesen feketék.

Ennek eredményeként, a kijelző kevesebb energiát fogyaszt, és a készülék akkumulátora tovább bírja. Az akkumulátor élettartamára gyakorolt ​​hatása pedig attól függ, hogy az eszköz képernyőjének egyes részei milyen gyakran feketék teljesen.

Az LCD-k, avagy folyadékkristályos kijelzők, folyamatos háttérvilágítást igényelnek. Jellemzően LED-ekre, vagy Mini-LED-ekre épülnek. Ezeknek energiára van szükségük ahhoz, hogy világítsanak, a képek és a szövegek előállításához. Amikor az LCD-nek fekete színt kell létrehoznia, a kijelző megpróbálja blokkolni a háttérvilágítást a képernyő azon részein, ahol feketére van szükség.

Azonban még akkor is energiát használ fel, ha fekete színt jelenít meg. Azért, mert az adott területen, a LED-ek továbbra is világítanak, mert ott a kijelző, nem tudja teljesen lekapcsolni a fényt. Ennek eredményeként a legtöbb LCD-n, a fekete területek szürkének tűnnek.

Azonban LCD-k, nagy utat tettek meg az elmúlt néhány évben. Most, olyan technológia áll rendelkezésünkre, mint a helyi fényerőszabályzás, és a Mini-LED. Mindkettő jobb háttérvilágítás szabályozást kínál, ami lényegesen jobb fényerőszintet eredményez.

Tehát egy LCD technológiát használó képernyő Mini-LED háttérvilágítással, és teljes helyi fényerő-szabályozással (FALD) képes kikapcsolni néhány LED-et, ha fekete színt kell produkálnia.

Tehát a sötét mód használata az LCD-vel rendelkező eszközökön, némi energiamegtakarítást is eredményezhet. Mivel támogatja a teljes tömbös helyi színtompítást, és a Mini-LED háttérvilágítást, mivel a kijelző nem használja az összes LED-et, ha a fekete háttérszínt kell megjelenítenie.

Ennek ellenére a helyi elsötétítés, és a Mini-LED háttérvilágítás viszonylag ritka a mobileszközökön. Ezeket a technológiákat csak bizonyos laptopokon és iPad Pro modelleken találjuk meg. Az energiamegtakarítás pedig, a fényerő-szabályozási zónák számától, a helyi fényerő-szabályozási algoritmustól, és a zóna méretétől függ.

Forrás




Ugrás a tetejére ↑