Mobil hírek Android logo

2022 május 21

0

Az Android, továbbra is uralja a globális piacot

Reklám

A Google Android, és az Apple iOS uralja az okostelefonok operációs rendszereinek piacát. Ma, 10 telefonból 7 Android operációs rendszerrel fut. A maradék három közül kettő, valószínűleg iOS operációs rendszerrel működik.

A három nem androidot futtató készülék közül egy, valamelyik kevésbé ismert operációs rendszert használja. A Google oprendszerének dominanciája azonban, egyre nagyobb nyomás alá kerül, a többi piaci szereplő részéről. Legalábbis, ha a piaci adatok alapján nézzük.

A StockApps.com szerint, a Google eszközök globális dominanciája az operációs rendszerek terén, fokozatosan csökken. Az Androidos eszközök világpiaci részesedése, 2022 januárjában 69,74% volt. Ezzel szemben az operációs rendszer 2018 júliusában 77,32%-os piaci részesedést ért el. Ez, a valaha volt a legmagasabb arány. Így az elmúlt öt évben, részesedésének 7,58%-át engedte át, az IOS rendszert futtató eszközök számára.

Miért csökken az Android, piaci részesedése?

Tehát mi áll az Android OS Market feletti uralmának, folyamatos csökkenése mögött? A StockApps.com pénzügyi szakértője, Edith Reads, nyomon követte a szektor trendjeit. Az Android térvesztését, a piaci területen belüli, fokozott versenynek tulajdonítja.

Android piaci részesedése

Így mérlegeli a helyzetet. ”A Google rendszer piaci részesedésének csökkenése, az operációs rendszer területén belüli megnövekedett versenyre vezethető vissza. Az adatok azt mutatják, hogy az iOS 6%-ot erősödött 2018 júliusa, és 2022 januárja között.

Az akkori 19,4%-ról az Apple 25,49%-ra tudta növelni, az IOS operációs rendszerének piaci részesedését. Más, alternatív operációs rendszer-fejlesztők adják, azt a fennmaradó 1,58%-ot, amit a Google elveszített.”

Ennek ellenére a StockApps szakértője nem gondolja, hogy az Android uralma, egy kicsit is veszélyben lenne. Azt mondja, hogy az Android nyílt forráskódú jellege, és annak megfizethetősége miatt, világszerte vonzzák a tömegeket.

Hozzáteszi, hogy a Google, a saját oprendszerének megjelenése óta, köszönhetően a piaci stratégiájának, behozhatatlan szakadékot épített ki. Emiatt, valamilyen rendkívüli eseményre lenne szükség ahhoz, hogy az Apple és a többiek megdöntsék az Google piaci uralmát.

Az operációs rendszerek dominanciája, földrajzi területek szerint

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a Google operációs rendszerének dominanciája, földrajzilag jól elkülöníthető területekre oszlik. Például Afrikában, az összes okostelefon 84%-a Android-alapú.

Az iOS, az európai kontinens készülékeinek, nagyjából 14%-át teszi ki. A Samsung, a Nokia és a KaiOS, amely egy Linux-alapú, nyomógombos feature phone-okra tervezett mobil operációs rendszer, a maradék két százalékon található.

Hasonló a helyzet Európában, ahol az Android OS piaci részesedése 69,32%. Az iOS, itt jobb részesedéssel rendelkezik, mint Afrikában, mivel az itteni telefonok 30%-án ez a rendszer fut. A Samsungnak, a Nokia-nak és más fejlesztőknek, ismét a piac 1%-ával kell megküzdeniük.

Az ázsiai, és a dél-amerikai kontinensen is az Android dominál 81, illetve 90 százalékkal. Az iOS részesedése 18% Ázsiában, és 10% Dél-Amerikában. Más operációs rendszer-fejlesztők, a telefonpiac kevesebb mint egy százalékán osztoznak mindkét kontinensen.

Szoros a csata az iOS, és az Android között Észak-Amerikában, és Óceániában. Bár az előbbi, élen jár. Az IOS a piac 54%-át birtokolja mindkét régióban, míg az Android csaknem 45%-át. Itt szintén a többi fejlesztő osztozik, a fennmaradó egy százalékon.

Forrás
Ugrás a tetejére ↑